НИШ
0 км
КРАГУЈЕВАЦ
0 км
К.МИТРОВИЦА
0 км
БЕОГРАД
0 км
НОВИ САД
0 км
ТЕМИШВАР
0 км
БУКУРЕШТ
0 км
ПОДГОРИЦА
0 км
САРАЈЕВО
0 км
БУДИМПЕШТА
0 км
Некада средњовековно утврђење које се први пут помиње 1019. године

Сврљиг

Нa двaдeсeт пeт kилoмeтaрa сeвeрoистoчнo oд Нишa нaлaзи сe Сврљиг са својих 38 сeoсkих нaсeљa. Смeштeн je у koтлини измeђу плaнинсkих вeнaцa Сврљишkих плaнинa kojу прeсeцa дoлинa рeke Сврљишkи Tимok, тako дa висиja чини oko 70% тeритoриje oпштинe, пa je oвo пoдручje типичнo брдсko-плaнинсkoг типa.

Сврљишka koтлинa прeдстaвљa индивидуaлну прeдeoну гeoгрaфсkу цeлину у истoчнoj Србиjи и припaдa рeгиoну Ниш. Сврљиг je oд Бeoгрaдa удaљeн oko 250 kилoмeтaрa, сeвeрoистoчнo je oд Нишa 25 kилoмeтaрa, нa пoлa путa измeђу Нишa и Kњaжeвцa, нa мaгистрaлнoм путу прeмa Зajeчaру, Нeгoтину, Бoру.

Природна атракција

Нишевачка клисура

Природа Сврљига и околине је разноврсна. Њена привалачност се најбоље може сагледати кроз гeоморфолошке, климатске, хидрографске и биогеографске туристичке вредности.

На само 6 километара од Сврљига са богатим културно-историјским наслеђем и створеним рељефом, налази се једна од најлепших клисура у источној Србији. Са дужином од 1,5 километара представља саставни део 15 километара дуге Сврљишке клисуре која својим укљештеним меандрима и лепотом парира најлепшим пределима наше земље.

Урезана у калцијум-карбонатске стене мезозојске старости представљала је језероузину у неогену. Има слојеве зоогених калцијум-карбоната богатих фосилним остацима из неогеног периода. Због својих перфектних природних предиспозиција клисура је одувек била насељавана људима. У клисури су пронађени трагови трачке цивилизације из неолитског периода и то племена Тимахи, које је насељавало ове просторе и по коме је сама река Тимок добила назив.

Атрактивно излетиште

Бањица

У склопу Нишевачке клисуре атрактивно излетиште представља купалиште Бањица на Сврљишком Тимоку, које од давнина па све до данас привлачи велики број туриста. Заштићено од ветра, са обиљем извора пијаће воде, целокупно подручје Бањице одувек је било место становања, окупљања и живота људи.

У античком, а касније и у турском периоду познато jе као богата бања и место на Сврљишком Тимоку где је магистрални римски друм прелазио реку. Омиљено купалиште у XX и ХXI веку још увек одише праисконским сјајем.

Данас, Бањица са јединственим шумама, питким изворским водама и купалиштем, представља изузетно место за одмор и рекреацију.

Права природна реткост у Србији

Котлови, еворсиони лонци на реци Белици

Праву природну реткост у Републици Србији представљају три низа еворсионих лонаца (котлови, мечидолски и плужински лонци) које је на своме току издубила река Белица, лева притока Сврљишког Тимока.

Котлови – најдужи низ од 16 еворсионих лонаца издубљених подно одсека старог града Сврљига, налазе се у Нишевачкој клисури на 7 километара од данашњег административног центра Општинс.

У време летњих месеци њихова хладна, пијаћа вода прави је лек за душу и тело. Настали еворсионим (вртложним) кретањем воде, котлови су један од највећих туристичких мотива за посету Нишевачке клисуре. Захваљујући својој неприступачности кањон је задржао чистоћy и лепоту.

Пећина Самар

Налази се у нетакнутој природи у атару села Копајкошара, у североисточном огранку Калафата и лежи у сливу Топоничке реке. Испитана је на дужини од око 3 km, и представља тип тунелске пећине. Проходна је од понора Самара до врела Копајкошарске реке.

На подручју општине постоји неколико десетина пећина од којих се својим лепотама истичу Преконошка печина, Равна пећ, Попшичка пећина и пећински комплекс Самар, где се налази и прераст – природни камени мост.

Пандирало

Комплекс понора и врела Сврљишког Тимока, односно његовог изворишног крака, реке Турије, налази се у југоисточном делу Сврљишке котлине у атару села Периш и непосредној близини пута Сврлљиг-Бела Паланка.

Јединствена геолошка формација на дужини од око 800 метара, природни је феномен понирања и извирања овс реке изнад села Периш. Сврљишки Тимок представъа једну од највећих понорница у Србији.

Планинарске и пешачке стазе

Планинарење и пешачење је вид активног одмора који је у последне време заступљен у туристичкоj понуди Сврљига. Сврљишка брда и планине представљају прави изазов за планинаре из целе Србије.

Преконошка пећина и Нишевачка клисура за време Белмужијаде представљају обавезну дестинацију планинара, рекреативаца и професионалаца. Планинарско-рекреативну акцију обиласка организује планинарко друштво “Преслал” из Ниша, у сарадњи са удружењсм граhана “Тerra incognita” и Центром за туризам, културу и спорт Сврљиг.

На територији општине постоје обележене маркиране стазе доступне заљубљеницима у планинарење и пешачење. Пролазећи маркираним стазама кроз живописне терене општине планинари могу упознати природне лепоте сврљишког краја, културно-историјске знаменитости и локалитете.

За све заинтересоване на располагању је удружење грађана “Terra incognita” које организује туре на целој територији општине Сврљиг.

Белоиње – Плеш – Белоиње

Дужина: 13.5 км (7 сати)

Висинска разлика: 842 м

Тежина: захтевна

Локалитети: видиковац Подевала 800м, врх Плеш 1.267м

Преконошка пећина

Дужина: 4.3 км (90 мин.)

Висинска разлика: 243 м

Тежина: лака

Локалитети: Преконошка пећина и видиковац на излазу из села Преконога

Пећине Самар, Копајкошара

Дужина: 2 км (3 сата)

Висинска разлика: 100 м

Тежина: лака

Локалитети: Милутинова пећина, понор Судвека, прераст Самар

Нишевачка клисура

Дужина: 14 км (4 сата)

Висинска разлика: 287 м

Тежина: лака, на сегментима захтевна

Локалитети: утврђење Сврљиг-град, купалиште Бањица, Котлови, видиковац одсек Сврљиг-града, пробој Сврљишког Тимока

Природни базен у Попшици

Базен са термалном водом константне температуре 22 степена, налази се поред извора Грло на надморској висини од 315 метара. Изграђен је 1969. године, а димензије базена су око 16х16 метара и дубина која варира од 0,5 до 2 метра.

Реновиран jе 2002. године, направљени су проточни испусти, дечји базен, a у камену су изграђена места за сунчањс, бар и одмаралишта. У самом базену постављени су рефлектори, па је на тај начин омогућено ноћно купање.

Базени "Пастириште"

Комплекс понора и врела Сврљишког Тимока, односно његовог изворишног крака, реке Турије, налази се у југоисточном делу Сврљишке котлине у атару села Периш и непосредној близини пута Сврлљиг-Бела Паланка.

Јединствена геолошка формација на дужини од око 800 метара, природни је феномен понирања и извирања овс реке изнад села Периш. Сврљишки Тимок представъа једну од највећих понорница у Србији.

СМЕШТАЈ

ОД “Круна”

Капија Сврљига

Златни Тимок

Смештај Михајловић

Сеоска домаћинства: Ранђеловић, Кућа Јовановић, Васић, Михајловић, Срејић

РЕСТОРАНИ

Ресторан Камионџије

Ресторан Круна

Ресторан Капија Сврљига

Кафана Златни Тимок

Етно кафана Појата

Етно кућа Амфора

Кафана Кутак

Кафана Код Шпике

КАФЕИ

Кафе Incognito

Кафе паб Прича

Кафе Squere Garden

Кафе бар Melody

Пицерија Formaggio

Палачинкарница Наполеон

Белмужијада се одржава се на спортском полигону „Пастириште“, поред Сврљишког Тимока, увек првог викенда у августу.
Sportski centar Pastirište

Pastirska bb 
18360 Svrljig